wtorek, 16 grudnia 2014

KECZUP (ŁAGODNY)

  • 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 300 g śliwek
  • 350 g cebuli
  • 2 gwiazdki anyż 
  • 6 goździków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu 
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz
  • olej roślinny
  1. Obrane i pokrojone cebule podsmażyć w dużym garnku na odrobinie oleju. Dodać anyż, goździki, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon i drobno posiekany imbir. Dokładnie zamieszać.
  2. Następnie dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka oraz wypestkowanych i przekrojonych na pół śliwki, dusić na małym ogniu przez 5 minut. 
  3. Dodać pomidory (bez skórek, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół) i wsypać łyżkę soli. Dusić przynajmniej 2 - 3 godziny co jakiś czas mieszając. Im dłużej będzie keczup się dusić, tym będzie miał intensywniejszy smak.
  4. Keczup zdjąć z ognia, wyłowić większe przyprawy (liście laurowe, anyż, cynamon) i całość lekko zmiksować.
  5. Następnie przetrzeć keczup przez sito z dużymi oczkami.
  6. Przetarty keczup porządnie zmiksować i przelać z powrotem do garnka.
  7. Dodać ocet, cukier oraz sól do smaku.
  8. Keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 3 godziny do czasu, aż będzie miał pożądaną, gęstą i lśniącą konsystencję. 
  9. Następnie gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, i dokładnie zakręcić. Słoiki obrócić do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.

    Inspiracja:
    Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz