KECZUP (ŁAGODNY)
- 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 duże kwaśne
jabłko
- 300 g śliwek
- 350 g
cebuli
- 2 gwiazdki
anyż
- 6
goździków
- 4 ziarna
ziela angielskiego
- 2 liście
laurowe
- 1 laska
cynamonu
- kawałek
świeżego imbiru (ok. 3 cm)
- 3 łyżki brązowego
cukru
- 3 łyżki
octu jabłkowego
- sól i pieprz
- olej
roślinny
- Obrane i pokrojone cebule podsmażyć w dużym garnku na odrobinie oleju. Dodać anyż, goździki, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon i drobno posiekany imbir.
Dokładnie zamieszać.
- Następnie dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka oraz wypestkowanych i przekrojonych na pół śliwki, dusić na małym ogniu
przez 5 minut.
- Dodać pomidory (bez skórek, z wykrojonymi gniazdami
nasiennymi i przekrojone na pół) i wsypać łyżkę soli. Dusić przynajmniej 2 - 3 godziny co jakiś
czas mieszając. Im dłużej będzie keczup się dusić, tym będzie miał
intensywniejszy smak.
- Keczup zdjąć z ognia, wyłowić większe przyprawy (liście
laurowe, anyż, cynamon) i całość lekko zmiksować.
- Następnie przetrzeć keczup przez sito z dużymi
oczkami.
- Przetarty keczup porządnie zmiksować i przelać z
powrotem do garnka.
- Dodać ocet, cukier oraz sól do smaku.
- Keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 3 godziny
do czasu, aż będzie miał pożądaną, gęstą i lśniącą konsystencję.
- Następnie
gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, i dokładnie
zakręcić. Słoiki obrócić do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz