środa, 2 grudnia 2015

CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE

  • 500 g mąki
  • szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    MASA BUDYNIOWA:
  • 400 ml mleka kokosowego (puszka)
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy lub laska wanilii

    POLEWA ORZECHOWA:
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu 
  • pół szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)

  1. Ciasto: cukier, masło, miód i mleko połączyć rozgrzewając w garnku. Odstawić z ognia, ostudzić, dodać jajka, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę oraz sodę i dokładnie wszystko zmieszać.
  2. Masę na cisto podzielić na dwie części i piec na dwóch blachach w 180 st.C
  3. Masa budyniowa: mleko kokosowe przelać do garnka i zagotować. Suche składniki zmieszać z wodą i przelać do mleka kiedy zacznie się gotować (energicznie mieszając, aby uniknąć grudek).
  4. Polewa: w garnuszku podgrzać i połączyć masło, miód i cukier.
  5. Po wyjęciu upieczonego ciasta, na jedną połowę wyłożyć budyń i przykryć drugą. Na wierzch wysypać orzechy i zalać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz