CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE
- 500 g mąki
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
MASA BUDYNIOWA:
- 400 ml mleka kokosowego (puszka)
- 100 ml wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy lub laska wanilii
POLEWA ORZECHOWA:
- 120 g
masła
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- 250 g
orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- Ciasto: cukier, masło, miód i mleko połączyć rozgrzewając w garnku. Odstawić z ognia, ostudzić, dodać jajka, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę oraz sodę i dokładnie wszystko zmieszać.
- Masę na cisto podzielić na dwie części i piec na dwóch blachach w 180 st.C.
- Masa budyniowa: mleko kokosowe przelać do garnka i zagotować. Suche składniki zmieszać z wodą i przelać do mleka kiedy zacznie się gotować (energicznie mieszając, aby uniknąć grudek).
- Polewa: w garnuszku podgrzać i połączyć masło, miód i cukier.
- Po
wyjęciu upieczonego ciasta, na jedną połowę wyłożyć budyń i przykryć drugą. Na wierzch wysypać orzechy i zalać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz