PIERNIK DYNIOWY
- 1 szklanka
pure z dyni
- 1 szklanki
mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 3/4
szklanki brązowego cukru (lub pół szklanki miodu)
- 1/3
szklanki oleju roślinnego
- 1/3
szklanki mleka
- pół łyżeczki
sody oczyszczonej
- 1/4
łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYPRAWY:
- 3 zmielone goździki
- 1 zmielone ziarenko
ziela angielskiego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4
łyżeczki imbiru
- 1/4
łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta
soli
- orzechy
laskowe lub pestki dyni
- W dużej misce dokładnie zmieszać pure z dyni, mąkę, cukier, olej, mleko, sodę, proszek i wszystkie
przyprawy (można je zastąpić czubatą łyżeczką przyprawy piernikowej).
- Na koniec
dodać posiekane orzechy lub pestki dyni.
- Przelać ciasto do
foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez
około 50 minut, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest
suchy, w razie potrzeby dopiec ciasto jeszcze kilka minut.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz