sobota, 19 grudnia 2015

PIERNIK DYNIOWY

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (lub pół szklanki miodu)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    PRZYPRAWY:
  • 3 zmielone goździki
  • 1 zmielone ziarenko ziela angielskiego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli
     
  • orzechy laskowe lub pestki dyni
  1. W dużej misce dokładnie zmieszać pure z dyni, mąkę, cukier, olej, mleko, sodę, proszek i wszystkie przyprawy (można je zastąpić czubatą łyżeczką przyprawy piernikowej).
  2. Na koniec dodać posiekane orzechy lub pestki dyni.
  3. Przelać ciasto do foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, w razie potrzeby dopiec ciasto jeszcze kilka minut.


    Inspiracja:
    Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz