KURCZAK ORIENTALNY Z MAKARONEM I WARZWAMI
- spora pierś z kurczaka
- marchewka
- kiełki fasoli Mung
- papryka
- seler naciowy
- groszek zielony
- jasna część pora
- grzyby Mun
- makaron chiński (może też być sojowy)
- łyżka octu, np.jabłkowgo
- olej
PRZYPRAWY
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól i pieprz
MARYNATA DO MIĘSA
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki sypkiego imbiru lub łyżeczka posiekanego świeżego
- posiekany ząbek czosnku
- pół łyżeczki papryki chili
- Składniki marynaty wymieszać i zalać nią drobno pokrojone mięso. Odstawić na ok. pół godziny.
- Kurczaka podsmażyć, po czym dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy (ja użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw z przyprawą orientalną). Smażyć kilka minut. W razie potrzeby podlać wodą.
- Dodać makaron chiński - jeśli nie wymaga wcześniejszego gotowania, wsypać do warzyw i mięsa, dolać trochę wody, ocet i mieszać na ogniu kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz