czwartek, 26 lutego 2015

KURCZAK ORIENTALNY Z MAKARONEM I WARZWAMI

  • spora pierś z kurczaka
  • marchewka
  • kiełki fasoli Mung
  • papryka
  • seler naciowy
  • groszek zielony
  • jasna część pora
  • grzyby Mun
  • makaron chiński (może też być sojowy)
  • łyżka octu, np.jabłkowgo
  • olej

    PRZYPRAWY
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chili
  • sól i pieprz

    MARYNATA DO MIĘSA
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki sypkiego imbiru lub łyżeczka posiekanego świeżego
  • posiekany ząbek czosnku
  • pół łyżeczki papryki chili
  1. Składniki marynaty wymieszać i zalać nią drobno pokrojone mięso. Odstawić na ok. pół godziny.
  2. Kurczaka podsmażyć, po czym dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy (ja użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw z przyprawą orientalną). Smażyć kilka minut. W razie potrzeby podlać wodą.
  3. Dodać makaron chiński - jeśli nie wymaga wcześniejszego gotowania, wsypać do warzyw i mięsa, dolać trochę wody, ocet i mieszać na ogniu kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz