piątek, 13 marca 2015

ZUPA Z POMIDORAMI, SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM

  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 ziemniaki (nie są konieczne)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cm korzenia imbiru
  • kawałek papryki chili
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki kolendry w ziarnach
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • sól
  1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić w garnku na oleju.
  2. Dodać ziarna kolendry, posiekany imbir, chili i czosnek. 
  3. Po chwili zalać warzywa pomidorami z puszki i 1,5l wody. 
  4. Do garnka wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość osolić i gotować ok. 20 minut.
  5. Kiedy zupa lekko ostygnie, dodać mleko kokosowe i posiekaną natkę pietruszki lub kolendrą.

    Inspiracja: Vegancorner.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz