ZUPA Z POMIDORAMI, SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM
- 2 cebule
- 2-3 marchewki
-
2 ziemniaki (nie są konieczne)
- 1 puszka pomidorów
- 1 cm korzenia imbiru
- kawałek papryki chili
- ząbek czosnku
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- pół szklanki mleka kokosowego
-
4 kulki ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
- pół łyżeczki kolendry w ziarnach
-
natka pietruszki lub świeża kolendra
-
sól
- Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić w garnku na oleju.
- Dodać ziarna kolendry, posiekany imbir, chili i
czosnek.
- Po chwili zalać warzywa pomidorami z puszki i 1,5l
wody.
- Do garnka wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki i
marchewkę. Całość osolić i gotować ok.
20 minut.
- Kiedy zupa lekko ostygnie, dodać mleko kokosowe i
posiekaną natkę pietruszki lub kolendrą.
Inspiracja: Vegancorner.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz