wtorek, 6 września 2016

WEGAŃSKI SMALEC Z FASOLI

  • 1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 goździk
  • 1 jałowiec
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  1. Posiekaną w kostkę cebulę usmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone jabłko, ziele, jałowiec, goździk i liść laurowy. Po usmażeniu usunąć przyprawy.
  2. Fasolę zmiksować razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą soli, pieprzem i wodą.
  3. Dodać podsmażoną cebulkę i jabłko. Całość krótko zmiksować na niezbyt wysokich obrotach, żeby składniki połączyły się, ale nie zmieliły na gładką pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne. 
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

    Źródło: Jadlonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz