WEGAŃSKI SMALEC Z FASOLI
- 1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej
-
2 cebule
-
1 jabłko
-
2 liście laurowe
-
1 ziele angielskie
-
1 goździk
-
1 jałowiec
-
pół łyżeczki majeranku
-
1/4 łyżeczki lubczyku
-
1 łyżeczka sosu sojowego
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz
- Posiekaną w kostkę cebulę usmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone jabłko, ziele, jałowiec,
goździk i liść laurowy. Po usmażeniu usunąć przyprawy.
- Fasolę zmiksować razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą
szczyptą soli, pieprzem i wodą.
- Dodać podsmażoną cebulkę i jabłko. Całość krótko zmiksować
na niezbyt wysokich obrotach, żeby składniki połączyły się, ale nie zmieliły na gładką pastę – kawałki
cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne.
- Doprawić do smaku solą
i pieprzem. Najlepiej
smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Źródło: Jadlonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz