poniedziałek, 26 grudnia 2016

SEROMAK

  • ok. 100 g herbatników
  • 1 łyżka masła
  • 500 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko + 1 żółtko
  •  pół puszki masy kajmakowej
  1. SPÓD: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie rozgnieść, wymieszać z roztopionym masłem, przesypać na blachę, uklepać i włożyć do lodówki do czasu pieczenia.
  2. CZĘŚĆ MAKOWA: Masę makową wymieszać z twarogiem i mąką ziemniaczaną, następnie wmieszać jajka. Wyłożyć na ciasteczkowy spód i piec w 180 st.C przez 25 minut.
  3. CZĘŚĆ SEROWA: Wymieszać twaróg z cukrem, budyniem, jajkiem i żółtkiem. Wyłożyć na masę makową i piec przez ok. 25 minut do ścięcia się masy.
  4. Na wystudzony sernik wyłożyć cienką warstwę masy kajmakowej. 

    Inspiracja:
    Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz