niedziela, 26 marca 2017

ŻUREK

  • 2 litry bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • cztery białe surowe kiełbasy (ok.pół kg)
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • kilka ziemniaków (można pominąć)
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  1. Podgrzać bulion.
  2. Na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
  3. Do gorącego bulionu dodać zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
  4. Do tak przygotowanej bazy dodać dobrze rozmieszany zakwas.
  5. Następnie do garnka dodać chrzan i majeranek.
  6. Zupę gotować jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, a po zdjęciu garnka z ognia, dodać zahartowaną śmietanę.Dodać pieprzu i jeśli trzeba soli.
  7. Przed podaniem pokroić kiełbasę w plasterki. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

    Inspiracja: www.zajadam.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz