ŻUREK
- 2 litry bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 500 ml zakwasu żytniego
- cztery białe surowe kiełbasy (ok.pół kg)
- 200 g boczku
- 1 duża cebula
- kilka ziemniaków (można pominąć)
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 30%
- łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz
- Podgrzać bulion.
-
Na patelni podsmażyć pokrojony w
kosteczkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodać
posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż cebula
się zeszkli. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
- Do gorącego bulionu dodać zawartość
patelni, a także białą kiełbasę w całości oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować wywar na małym ogniu
przez ok. 30-40 minut.
- Do tak przygotowanej bazy dodać dobrze rozmieszany zakwas.
- Następnie do garnka dodać chrzan i majeranek.
- Zupę gotować jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, a po zdjęciu garnka z
ognia, dodać zahartowaną śmietanę.Dodać pieprzu i jeśli trzeba soli.
- Przed podaniem pokroić kiełbasę w plasterki. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Inspiracja: www.zajadam.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz