poniedziałek, 11 grudnia 2017

PIERNIKI

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki żytniej jasnej
  • 4 jajka przepiórcze (+2 do posmarowania po wierzchu)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej
  1. Miód, olej kokosowy i mleko kokosowe umieścić w rondelku i lekko podgrzać, tak, aby składniki połączyły się.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmieszać i dokładnie ugnieść.
  3. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na ok.1 cm grubości. 
  4. Wyciąć pierniczki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierzch wysmarować roztrzepanymi jajkami.
  5. Piec w rozgrzanym na 180st.C piekarniku bez termoobiegu, około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz