PIERNIKI
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki żytniej jasnej
- 4 jajka przepiórcze (+2 do posmarowania po wierzchu)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej
- Miód, olej kokosowy i mleko kokosowe umieścić w rondelku i lekko podgrzać, tak, aby składniki połączyły się.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, zmieszać i dokładnie ugnieść.
- Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na ok.1 cm grubości.
- Wyciąć pierniczki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierzch wysmarować roztrzepanymi jajkami.
- Piec w rozgrzanym na 180st.C piekarniku bez termoobiegu, około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz