środa, 9 stycznia 2019

TORT MAKOWY

BLATY MAKOWE
  • 850 g gotowej masy makowej (np. z bakaliami)
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
  2. Żółtka ubić na puszysto, dodać masę makową, mąkę i proszek do pieczenia
  3. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie dodać do masy z makiem.
  4. Wyłożyć masę do 2 foremek o średnicy 24 cm lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy.
  5. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić.
PRZEŁOŻENIE
  • 3 pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500 ml śmietanki 36% (zimna)
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  1. Pomarańcze obrać. 
  2. Nad garnkiem (zbierając do niego sok z pomarańczy) wykroić cząstki pomarańczy, pozbywając się białych błonek.
  3. Cząstki pomarańczy podzielić na mniejsze kawałki. Gotować przez kilka minut.
  4. Odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić i schłodzić do usztywnienia. Zamiast pomarańczy i galaretki można użyć 1 słoiczka dżemu pomarańczowego (220 g).
  5. Śmietankę ubić na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  6. Pierwszy blat makowy położyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, następnie pomarańcze i znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, wierzch i boki pokryć kremem. Wstawić do lodówki.
POLEWA
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła

    Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę razem z olejem i masłem.
    Polewą polać wierzch tortu. Przechowywać w lodówce.

    Źródło:
    Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz