TORT MAKOWY
BLATY MAKOWE
-
850 g gotowej masy makowej (np. z bakaliami)
-
6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Żółtka ubić na puszysto, dodać masę makową, mąkę i proszek do pieczenia
- Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie dodać do masy z makiem.
- Wyłożyć masę do 2 foremek o średnicy 24 cm lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy.
-
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić.
PRZEŁOŻENIE
-
3 pomarańcze
-
1 galaretka pomarańczowa
-
500 ml śmietanki 36% (zimna)
-
250 g mascarpone
-
4 łyżki cukru pudru
-
1 op. cukru wanilinowego
-
Pomarańcze obrać.
- Nad garnkiem (zbierając do niego sok z pomarańczy) wykroić cząstki
pomarańczy, pozbywając się białych błonek.
- Cząstki
pomarańczy podzielić na mniejsze kawałki. Gotować przez kilka minut.
- Odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do całkowitego
jej rozpuszczenia. Ostudzić i schłodzić do usztywnienia. Zamiast pomarańczy i galaretki można użyć 1 słoiczka dżemu pomarańczowego (220 g).
- Śmietankę ubić na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem
wanilinowym.
-
Pierwszy blat makowy położyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, następnie
pomarańcze i znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, wierzch i boki
pokryć kremem. Wstawić do lodówki.
POLEWA
-
100 g czekolady deserowej
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
1 łyżka masła
Roztopić połamaną na
kosteczki czekoladę razem z olejem i masłem. Polewą polać wierzch tortu. Przechowywać w lodówce.
Źródło: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz