niedziela, 7 kwietnia 2019

CHLEB Z KMINKIEM

  • 450 g mąki (3 szklanki)
  • 400 ml wody (1,5 szklanki)
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki kminku
  1. Do miski wlać bardzo ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną lekko bulgotać.
  2. Następnie dodać mąkę, sól i kminek. Wymieszać łyżką. 
  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzać piekarnik do 250 st.C, wstawić do niego puste naczynie żaroodporne i rozgrzać je.
  5. Następnie przełożyć wyrośnięte ciasto do naczynia i piec pod przykryciem około pół godziny.
  6. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec ciasto jeszcze około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz