CHLEB Z KMINKIEM
- 450 g mąki (3 szklanki)
- 400 ml wody (1,5 szklanki)
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki kminku
- Do miski wlać bardzo ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną lekko bulgotać.
- Następnie dodać mąkę, sól i kminek. Wymieszać łyżką.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 250 st.C, wstawić do niego puste naczynie żaroodporne i rozgrzać je.
- Następnie przełożyć wyrośnięte ciasto do naczynia i piec pod przykryciem około pół godziny.
- Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec ciasto jeszcze około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz