KREM Z DYNI
- 1,5 kg dyni
- 1 duża cebula
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki łagodnej
papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżka miodu
- sól i pieprz
- Pokrojoną na spore kawałki dynię włożyć skorupą w dół do rozgrzanego na 200 st.C piekarnika. Kiedy dynia będzie miękka (po 30 min.), wystudzić ją i obrać ze skóry.
- W garnku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać papryki,
cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
- Dodać pokrojoną w kostkę dynię.
- Następnie wlać tyle wody, aby pokryła warzywa. Przykryć
garnek i całość gotować przez ok. 10 minut.
- Zmiksować zawartość garnka. Na sam koniec dodać
miód, sporo soli i świeżo mielony pieprz.
- Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz