wtorek, 25 sierpnia 2015

KREM Z DYNI

  • 1,5 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • pół łyżeczki łagodnej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka miodu
  • sól i pieprz
  1. Pokrojoną na spore kawałki dynię włożyć skorupą w dół do rozgrzanego na 200 st.C piekarnika. Kiedy dynia będzie miękka (po 30 min.), wystudzić ją i obrać ze skóry.
  2. W garnku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać papryki, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
  3. Dodać pokrojoną w kostkę dynię.
  4. Następnie wlać tyle wody, aby pokryła warzywa. Przykryć garnek i całość gotować przez ok. 10 minut.
  5. Zmiksować zawartość garnka. Na sam koniec dodać miód, sporo soli i świeżo mielony pieprz.
  6. Podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz