wtorek, 25 sierpnia 2015

AJVAR Z DYNIĄ I MASŁEM ORZECHOWYM

  • 3-4 papryki
  • 500 g dyni
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • sól
  1. Dynię pokroić na spore kawałki, papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Wszystko wyłożyć na blachę i włożyć do rozgrzanego na 200 st.C piekarnika. Piec około 30 minut do czasu, aż papryki będą lekko zwęglone (wtedy najlepiej odchodzi skórka), a dynia miękka. 
  2. Gorące papryki zamknąć na 15 minut w strunowym woreczku. Później je obrać ze skórki, odlać nadmiar soku i przełożyć do naczynia blendera.
  3. Z dyni wyciąć pestki i zdjąć skórę. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do papryk. Dodać również resztę składników i całość zmiksować na gładki krem. 
  4. Podawać z dodatkiem świeżej kolendry lub pietruszki. 
  5. Przechowywać w czystym pojemniku do 10 dni w lodówce lub pasteryzować w wyparzonych słoikach.

    Inspiracja: Jadlonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz