AJVAR Z DYNIĄ I MASŁEM ORZECHOWYM
- 3-4 papryki
- 500 g dyni
- 1 łyżka masła orzechowego
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- sól
- Dynię pokroić na spore kawałki, papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Wszystko wyłożyć na blachę i włożyć do rozgrzanego na 200 st.C piekarnika. Piec około 30 minut do czasu, aż
papryki będą lekko zwęglone (wtedy najlepiej odchodzi skórka), a dynia miękka.
- Gorące papryki zamknąć na 15 minut w strunowym woreczku. Później je obrać ze skórki, odlać nadmiar soku i przełożyć do naczynia blendera.
- Z dyni wyciąć
pestki i zdjąć skórę. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do papryk. Dodać również resztę składników i całość zmiksować na gładki krem.
- Podawać z dodatkiem świeżej kolendry lub pietruszki.
- Przechowywać w
czystym pojemniku do 10 dni w lodówce lub pasteryzować w wyparzonych słoikach.
Inspiracja: Jadlonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz