czwartek, 8 października 2015

DYNIOWE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • szklanka purée z dyni
  • 5 łyżek delikatnego oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki migdałów
  1. W mikserze połączyć ze sobą mąki, purée z dyni, olej, cukier, sodę, sól i przyprawy.
    Przyprawy można zastąpić przyprawą piernikową.
  2. Migdały, jeśli są w skorupkach, zalać wrzątkiem i jak namokną obrać. Dodać do masy.
  3. Przy pomocy łyżki formować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciasteczka.
  4. Piec ok.20 minut w 180 st.C.

    Inspiracja:
    Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz