wtorek, 16 grudnia 2014

KREM Z MARCHEWKI I RABARBARU

  • 500 g marchewki
  • 100 g rabarbaru
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 l delikatnego bulionu
  • mały kawałek imbiru (3-4 cm)
  • sól i pieprz
  • oliwa
  1. Marchew obrać i pokroić w grube talarki. Rabarbar pokroić w cienkie plasterki, imbir posiekać.
  2. W garnku zagotować bulion, dodać marchew, rabarbar oraz soczewicę. Gotować wszystko na małym ogniu, aż soczewica zacznie się rozpadać, a warzywa będą miękkie. Dodać imbir
  3. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Podawać posypany pieprzem, z kilkoma liśćmi świeżej mięty.

    Inspiracja: 
    Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz