SAŁATKA KALIFORNIJSKA
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- pół pęczka kolendry
- 100 g szpinaku
- 2-3 dymki (ew. pół cebuli)
- garść mięty
- chili
- oliwa
- sok z limonki
- 2 filety kurczaka
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 2 łyżki mielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz
- olej
- mango
- 2 kolorowe papryki
- 100 g sera feta
- garść świeżej kolendry
- gęsty jogurt
- Składniki sałatki ułożone będą warstwami. Najpierw na bardzo dużym talerzu wyłożyć ugotowaną kaszę.
- Zioła i przyprawy: kolendrę, szpinak, dymkę, miętę, chili, sok z limonki, oliwę, zmiksować i wysypać na kaszę.
- Na talerzu zmieszać przyprawy: wędzoną paprykę, ziele, sól i pieprz. Obtoczyć w nich rozbite na ok.1 cm filety kurczaka. Wrzucić je na dużą patelnię z olejem i mocno przysmażyć.
- Kolorowe papryki porwać na nierówne kawałki i dorzucić do smażącego się kurczaka.
- Wysmażonego kurczaka pokroić na plastry i razem z rumianą papryką wyłożyć jako kolejną warstwę sałatki.
- Mango i fetę pokroić w kostkę, porwać kolendrę i wszystko równomiernie wyłożyć na talerz z sałatką.
- Na koniec całość pochlapać gęstym jogurtem.
Inspiracja: Jamie Oliver
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz