sobota, 30 maja 2015

SAŁATKA KALIFORNIJSKA

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
     
  • pół pęczka kolendry
  • 100 g szpinaku
  • 2-3 dymki (ew. pół cebuli)
  • garść mięty
  • chili
  • oliwa
  • sok z limonki
     
  • 2 filety kurczaka
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • olej
     
  • mango
  • 2 kolorowe papryki
  • 100 g sera feta
  • garść świeżej kolendry
  • gęsty jogurt
  1. Składniki sałatki ułożone będą warstwami. Najpierw na bardzo dużym talerzu wyłożyć ugotowaną kaszę.
  2. Zioła i przyprawy: kolendrę, szpinak, dymkę, miętę, chili, sok z limonki, oliwę, zmiksować i wysypać na kaszę.
  3. Na talerzu zmieszać przyprawy: wędzoną paprykę, ziele, sól i pieprz. Obtoczyć w nich rozbite na ok.1 cm filety kurczaka. Wrzucić je na dużą patelnię z olejem i mocno przysmażyć.
  4. Kolorowe papryki porwać na nierówne kawałki i dorzucić do smażącego się kurczaka.
  5. Wysmażonego kurczaka pokroić na plastry i razem z rumianą papryką wyłożyć jako kolejną warstwę sałatki.
  6. Mango i fetę pokroić w kostkę, porwać kolendrę i wszystko równomiernie wyłożyć na talerz z sałatką. 
  7. Na koniec całość pochlapać gęstym jogurtem.

    Inspiracja: Jamie Oliver

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz