środa, 8 kwietnia 2015

BABKA CYTRYNOWA KASI

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka 
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • 1 kostka masła 
  • 2 cytryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Masło, żółtka i cukier utrzeć na pulchną masę. 
  2. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając.
  3. Zetrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć sok i wraz z utartą skórką, dodać do masy. 
  4. Z białek ubić pianę. Następnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. 
  5. Tak przygotowane ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec w temperaturze 170-180stC ok.1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz