MŁODA KAPUSTA Z POMIDORAMI I ZASMAŻKĄ
- główka młodej kapusty
- 2-3 pomidory
- spory pęczek koperku
- masło+mąka na zasmażkę
- sól
- Młodą kapustkę poszatkować, przełożyć do dużego garnka, zasypać solidną ilością soli i odstawić, aż puści z niej sok.
- Następnie sok odlać, wlać trochę wody i dusić, aż kapusta zmięknie.
- Po kilku minutach dodać posiekany koperek (może być z łodyżkami).
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić i przełożyć do garnka z kapustą.
- Sprawdzić czy kapusta jest wystarczająco słona, dosolić w razie potrzeby.
- Na małej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Zmieszać, podsmażyć i dodać do kapusty. Całość dokładnie wymieszać, a po chwili odstawić z palnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz