poniedziałek, 12 maja 2014

MAKARON Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BAZYLIĄ

  • makaron (2 porcje)
  • zielone szparagi (ok.10 sztuk)
  • kilka liści bazylii
  • 2-3 suszone pomidory
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
  1. Szparagi opłukać, odłamać twarde jasne końce, gotować ok. 5 min w lekko osolonej wodzie. 
  2. Ugotować makaron.
  3. Następnie odkroić części z główkami u szparagów (na długość ok.6 cm) i odłożyć na później, a pozostałe części pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z oliwą i liśćmi bazylii.
  4. Zmiksowaną masę zmieszać ze śmietaną. Całość przełożyć na patelnię, dodać odłożone wcześniej kawałki szparagów, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Całość lekko podgrzać.
  5. Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz