MAKARON Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BAZYLIĄ
- makaron (2 porcje)
- zielone szparagi (ok.10 sztuk)
- kilka liści bazylii
- 2-3 suszone pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- Szparagi opłukać, odłamać twarde jasne końce,
gotować ok. 5 min w lekko osolonej wodzie.
- Ugotować makaron.
- Następnie odkroić części z główkami u szparagów (na długość ok.6 cm) i odłożyć na później, a pozostałe części pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z oliwą i liśćmi bazylii.
- Zmiksowaną masę zmieszać ze śmietaną. Całość przełożyć na patelnię, dodać odłożone wcześniej kawałki szparagów, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Całość lekko podgrzać.
- Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz