czwartek, 17 lipca 2014

LENIWE PIEROGI

  • 200 g twarogu
  • jajko
  • szklanka maki
  • sól
  • bułka tarka
  • masło
  1. Twaróg niezbyt dokładnie rozgnieść widelcem (żeby pozostawić wyczuwalne grudki sera), dodać jajko, zmieszać. Dodać mąkę i sól, zmieszać.
  2. Ciasto ugnieść rękoma, jeśli jest zbyt mokre, dodać mąki.
  3. Podzielić ciasto na 2 części i uturlać z nich dwa podobnej grubości wałki. Rozpłaszczyć nożem i pociąć na równe kawałki.
  4. Gotować w osolonej wodzie, do momentu aż kluski wypłyną na wierzch.
  5. Na małej patelni uprażyć bułkę tartą. Gdy się zarumieni odstawić z palnika, dodać masło i całość zmieszać. Polać kluski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz