czwartek, 20 listopada 2014

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z DYNIĄ I MIELONYM MIĘSEM

  • 500 g mielonego mięsa
  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • 2 szklanki obranej i pokrojonej w kosteczkę dyni
  • 600 g świeżych pomidorów
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

    PRZYPRAWY:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • kawałek świeżej chili
  • do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki
  1. W garnku, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem.Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy.
  2. Dodać ryż i soczewicę, wymieszać i chwilę dusić. Wlać gorący bulion i zagotować. 
  3. Dodać dynię, obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory oraz posiekaną chili. Wymieszać i zagotować.
  4. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do czasu aż ryż będzie miękki. Posypać kolendrą lub natką.


    Inspiracja:
    Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz