ZAPIEKANKA RYŻOWA Z DYNIĄ I MIELONYM MIĘSEM
- 500 g mielonego mięsa
- 100 g ryżu (1 torebka)
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kosteczkę dyni
- 600 g świeżych pomidorów
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
PRZYPRAWY:
-
1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/3
łyżeczki cynamonu
- 1/3
łyżeczki ostrej papryki
- 1/3
łyżeczki słodkiej papryki
-
kawałek świeżej chili
-
do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki
- W garnku, na oleju zeszklić cebulę razem z
rozgniecionym czosnkiem.Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć.
Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy.
- Dodać ryż i soczewicę, wymieszać i chwilę dusić. Wlać gorący bulion i zagotować.
- Dodać dynię, obrane i pokrojone w kosteczkę
pomidory oraz posiekaną chili. Wymieszać i zagotować.
- Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do czasu
aż ryż będzie miękki. Posypać kolendrą lub natką.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz