czwartek, 8 stycznia 2015

HARIRA

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ok. 3 cm kawałek imbiru
  • 1 szklanka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • pół szklanki opłukanej suchej czerwonej soczewicy
  • pół szklanki opłukanej suchej brązowej soczewicy
  • pół szklanki ugotowanej do miękkości ciecierzycy
  • 2 litry wody
  • kilka gałązek natki pietruszki i kolendry

    PRZYPRAWY:
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek posiekanej kolendry
  • sól
  1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz imbir pokroić i razem z przyprawami dusić na oleju.
  2. Po kilku minutach dodać pomidory razem z przecierem i smażyć kolejne 5 minut. 
  3. Następni dodać soczewicę i wlać wodę. 
  4. Dodać posiekaną pietruszkę oraz kolendrę. Gotować pod przykryciem ok. 20 - 30 minut.
  5. Na koniec dodać ciecierzycę i dalej gotować. W razie konieczności doprawić solą.
    Zupę można zabielić mlekiem kokosowym.

    Inspiracja: Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz