- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ok. 3 cm kawałek imbiru
- 1 szklanka krojonych pomidorów
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- pół szklanki opłukanej suchej czerwonej soczewicy
- pół szklanki opłukanej suchej brązowej soczewicy
- pół szklanki ugotowanej do miękkości ciecierzycy
- 2 litry wody
- kilka gałązek
natki pietruszki i kolendry
PRZYPRAWY: - 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki nasion kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pęczek posiekanej kolendry
- sól
- Cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz imbir pokroić i razem z przyprawami dusić na oleju.
- Po kilku minutach dodać pomidory razem z przecierem i smażyć kolejne 5 minut.
- Następni dodać soczewicę i wlać wodę.
- Dodać posiekaną pietruszkę oraz kolendrę. Gotować pod przykryciem ok. 20 - 30 minut.
- Na koniec dodać ciecierzycę i dalej gotować. W razie konieczności doprawić solą.
Zupę można zabielić mlekiem kokosowym.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz