sobota, 29 listopada 2014

KECZUP (PIKANTNY)

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 350 g cebuli
  • pół kg kwaśnych jabłek
  • 100 g selera naciowego
  • 2 ostre papryczki
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru długości 3 cm
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • sól i czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i włożyć do niego całe, umyte papryki. Piec przez 15 minut, następnie obrócić i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie papryki powinny mieć czarne bąble. Następnie przełożyć je do szczelnego plastikowego pudełka i gorące zamknąć w środku na kwadrans - dzięki temu łatwiej obiorą się ze skórki.
  2. Obrane i pokrojone cebule podsmażyć w dużym garnku na odrobinie oleju. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, posiekaną ostrą paprykę (bez pestek), imbir i czosnek. Dokładnie zamieszać.
  3. Następnie dodać obrane i pokrojonych w grubą kostkę jabłka, pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy, dusić na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Dodać pomidory (bez skórek, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół) i wsypać łyżkę soli, dzięki temu szybciej puszczą sok i się rozpadną. Dusić przez godzinę pod przykryciem.
  5. Po garnka z pomidorami dodać papryki (obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone), następnie dusić przez przynajmniej 2 godziny co jakiś czas mieszając. Im dłużej będziecie dusić keczup, tym będzie miał intensywniejszy smak.
  6. Następnie przetrzeć keczup przez sito z dużymi oczkami.
  7. Przetarty keczup porządnie zmiksować i przelać z powrotem do garnka.
  8. Dodać ocet, cukier, cynamon, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  9. Keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 3 godziny do czasu, aż będzie miał pożądaną, gęstość. 
  10. Następnie gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, i dokładnie zakręcić. Słoiki obrócić do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.


    Inspiracja:
    Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz