- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i włożyć do niego całe, umyte
papryki. Piec przez 15 minut, następnie obrócić i piec kolejne 15 minut. Po tym
czasie papryki powinny mieć czarne bąble. Następnie przełożyć je do
szczelnego plastikowego pudełka i gorące zamknąć w środku na kwadrans - dzięki
temu łatwiej obiorą się ze skórki.
- Obrane i pokrojone cebule podsmażyć w dużym garnku na odrobinie oleju. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, posiekaną ostrą paprykę (bez pestek), imbir i
czosnek. Dokładnie zamieszać.
- Następnie dodać obrane i pokrojonych w grubą kostkę jabłka, pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy, dusić na małym ogniu przez 5
minut.
- Dodać pomidory (bez skórek, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na
pół) i wsypać łyżkę soli, dzięki temu szybciej puszczą sok i się
rozpadną. Dusić przez godzinę pod przykryciem.
-
Po garnka z pomidorami dodać papryki (obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone), następnie dusić przez przynajmniej 2
godziny co jakiś czas mieszając. Im dłużej będziecie dusić keczup, tym będzie
miał intensywniejszy smak.
-
Następnie przetrzeć keczup przez sito z dużymi oczkami.
-
Przetarty keczup porządnie zmiksować i przelać z powrotem do garnka.
-
Dodać ocet, cukier, cynamon, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
- Keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 3 godziny do czasu, aż będzie miał
pożądaną, gęstość.
- Następnie
gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, i dokładnie
zakręcić. Słoiki obrócić do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz