TARTA Z PIECZARKAMI I ZIELONĄ FASOLĄ
CIASTO:
- 130 g mąki
pszennej pełnoziarnistej
- 15 g
otrębów owsianych
- 1 łyżeczka
majeranku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka
oliwy z oliwek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g
jogurtu naturalnego
- 1 jajko
NADZIENIE:
- 120 g
mrożonej, zielonej fasolki
- 200 g
pieczarek
- 60 g
chudej wędliny
- 40 g sera
mozzarella
- 1 łyżka
oregano
- sól i pieprz
- Składniki na ciasto zmieszać i zagnieść. Żeby mniej się lepiło, należy podsypać mąką.
- Placek ułożyć w formie i widelcem
zrobić kilka dziurek. Podpiec 15 minut w 180 st.C.
- W
między czasie na patelni podsmażyć pokrojoną szynkę
oraz fasolkę, po kilku minutach
dodać pokrojone pieczarki. Całość dusić do momentu, aż odparuje woda z pieczarek. Na koniec dodać sól i oregano.
- Odstawić do wystudzenia, po czym dodać startą mozzarellę i wymieszać.
- Całe nadzienie rozprowadzić na podpieczonym wcześniej spodzie.
Piec kolejne 20 minut w 180'C.
Inspiracja: Dietetycznie w kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz