sobota, 29 listopada 2014

TARTA Z PIECZARKAMI I ZIELONĄ FASOLĄ

CIASTO:
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 g otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko

    NADZIENIE:
  • 120 g mrożonej, zielonej fasolki
  • 200 g pieczarek
  • 60 g chudej wędliny
  • 40 g sera mozzarella
  • 1 łyżka oregano
  • sól i pieprz
  1. Składniki na ciasto zmieszać i zagnieść. Żeby mniej się lepiło, należy podsypać mąką.
  2. Placek ułożyć w formie i widelcem zrobić kilka dziurek. Podpiec 15 minut w 180 st.C.
  3. W między czasie na patelni podsmażyć pokrojoną szynkę oraz fasolkę, po kilku minutach dodać pokrojone pieczarki. Całość dusić do momentu, aż odparuje woda z pieczarek. Na koniec dodać sól i oregano.
  4. Odstawić do wystudzenia, po czym dodać startą mozzarellę i wymieszać.
  5. Całe nadzienie rozprowadzić na podpieczonym wcześniej spodzie.
    Piec kolejne 20 minut w 180'C.


    Inspiracja:
    Dietetycznie w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz