czwartek, 27 listopada 2014

KOKOSOWY DAL Z SOCZEWICĄ

  • 3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 5 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia
  1. Pokrojoną cebulę zeszklić na dnie dużego garnka.
  2. Dodać wszystkie przyprawy, pomidory i soczewicę.
  3. Wlać wodę i gotować na niedużym ogniu przez około 20 minut.
  4. Doprawić do smaku solą, dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze kilka minut.
  5. Podawać z ryżem lub pieczywem.

    Inspiracja: Jadłonomia

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz