CHLEB (2 BOCHENKI)
- 1 kg mąki pszennej Szymanowskiej
- 1 litr wody
- 1 czubata łyżeczka mąki do rozrobienia
drożdży
- 2 czubate łyżeczki cukru do
rozrobienia drożdży
- 10 dkg drożdży (1 kostka)
- 1 czubata łyżka soli
- 3 x pół szklanki otrębów pszennych, owsianych i żytnich (musi być
łącznie półtorej szklanki nawet gdyby miał to być tylko jeden rodzaj otrębów).
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- płatki jęczmienne błyskawiczne na dno blachy
- słonecznik na posypkę
- miska o średnicy 36 cm
- 2 blachy 30 cm
- W małej
miseczce rozdrobnić drożdże, posypać 2 łyżeczkami cukru i 1
łyżeczką mąki, dodać odrobinę wody, rozpuścić, przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na 15 minut.
- W dużej misce wymieszać mąkę, sól, otręby, siemię lniane i wodę. Następnie dolać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po 40 minutach
wymieszać ciasto w misce i odstawić na kolejne 20 minut.
- Rozgrzać
piekarnik do 210 st.C.
- Blachy posypać
na dnie płatkami jęczmiennymi.
- Ciasto nakładamy
do blach, posypujemy słonecznikiem, zwilżamy wodą i wklepujemy delikatnie
posypkę, wyrównując jednocześnie powierzchnię chleba. Po uklepaniu odczekujemy
2 minuty i wkładamy do piekarnika. Musimy uważać, żeby ciasto w blaszkach za
bardzo nie wyrosło bo wtedy chlebek będzie płaski lub wręcz zapadnięty.
- Chleb należy
piec 1h i 10 min. Po ostygnięciu, chleb najlepiej trzymać w lodówce zawinięty w
folię aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz