niedziela, 14 grudnia 2014

CHLEB (2 BOCHENKI)

  • 1 kg mąki pszennej Szymanowskiej
  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżeczka mąki do rozrobienia drożdży
  • 2 czubate łyżeczki cukru do rozrobienia drożdży
  • 10 dkg drożdży (1 kostka)
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3 x pół szklanki otrębów pszennych, owsianych i żytnich (musi być łącznie półtorej szklanki nawet gdyby miał to być tylko jeden rodzaj otrębów).
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • płatki jęczmienne błyskawiczne na dno blachy
  • słonecznik na posypkę
  • miska o średnicy 36 cm
  • 2 blachy 30 cm
  1. W małej miseczce rozdrobnić drożdże, posypać 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką mąki, dodać odrobinę wody, rozpuścić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, otręby, siemię lniane i wodę. Następnie dolać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Po 40 minutach wymieszać ciasto w misce i odstawić na kolejne 20 minut. 
  4. Rozgrzać piekarnik do 210 st.C.
  5. Blachy posypać na dnie płatkami jęczmiennymi.
  6. Ciasto nakładamy do blach, posypujemy słonecznikiem, zwilżamy wodą i wklepujemy delikatnie posypkę, wyrównując jednocześnie powierzchnię chleba. Po uklepaniu odczekujemy 2 minuty i wkładamy do piekarnika. Musimy uważać, żeby ciasto w blaszkach za bardzo nie wyrosło bo wtedy chlebek będzie płaski lub wręcz zapadnięty. 
  7. Chleb należy piec 1h i 10 min. Po ostygnięciu, chleb najlepiej trzymać w lodówce zawinięty w folię aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz