niedziela, 14 grudnia 2014

CHLEB Z ZIARNAMI

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • pół szklanki migdałów
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki letniej wody + 3 łyżki
  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. 
  2. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. 
  3. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. 
  4. Masę z ziarenek przełożyć do foremki. Piec przez godzinę w 185 st.C, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy odgłos. 
  5. Podawać całkowicie wystudzony (w innym przypadku będzie się kruszył).

    Inspiracja: Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz