Przed gotowaniem ciecierzycę moczyć przez 10–12 godzin. Potem wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu. Wodę można osolić pod koniec gotowania.
FASOLA
Przed gotowaniem fasolę opłukać, a potem moczyć przez 10-12 godzin. Potem wrzucić do nowej, wrzącej wody (wodę z namaczania wylać) i gotować ok. godziny. Nie solić.
SOCZEWICA
Soczewicy czerwonej i zielonej nie moczymy, tylko płuczemy pod bieżącą wodą.
Brązową soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez 3–6 godzin.
Wrzucić do wrzącej wody (2 szklanki wody na szklankę soczewicy).
Czerwoną soczewicę gotować ok.15 minut.
Zieloną soczewicę gotować ok. 20 minut.
Brązową soczewicę gotować ok. 30 minut.
Wodę solić tuż przed końcem gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz