ZUPA GRZYBOWA
- 1,5 szklanki suszonych grzybów
- 2-3 l bulionu warzywnego (+ marchewka z bulionu)
- 50 g masła
- ZASMAŻKA: łyżka masła + łyżka mąki
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- Grzyby wrzucić do rondelka z wodą i zagotować, po czym od razu przelać na sito. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle.
- Przełożyć podsmażone grzyby do garnka z bulionem i całość gotować godzinę.
- Miękką marchewkę z bulionu pokroić w plasterki i dodać do zupy.
- Zrobić zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać do niego mąkę. Zmieszać i przelać do zupy.
- Do śmietany w szklance stopniowo, po jednej łyżce wlewać zupę i dokładnie mieszać, żeby pozbyć się grudek. Jak śmietana będzie odpowiednio rzadka można ją wlać do zupy.
- Gotową zupę podawać z delikatnym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz