wtorek, 16 grudnia 2014

ZUPA GRZYBOWA

  • 1,5 szklanki suszonych grzybów
  • 2-3 l bulionu warzywnego (+ marchewka z bulionu)
  • 50 g masła
  • ZASMAŻKA: łyżka masła + łyżka mąki
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  1. Grzyby wrzucić do rondelka z wodą i zagotować, po czym od razu przelać na sito. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle.
  2. Przełożyć podsmażone grzyby do garnka z bulionem i całość gotować godzinę.
  3. Miękką marchewkę z bulionu pokroić w plasterki i dodać do zupy.
  4. Zrobić zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać do niego mąkę. Zmieszać i przelać do zupy.
  5. Do śmietany w szklance stopniowo, po jednej łyżce wlewać zupę i dokładnie mieszać, żeby pozbyć się grudek. Jak śmietana będzie odpowiednio rzadka można ją wlać do zupy.
  6. Gotową zupę podawać z delikatnym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz