SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CUKINIĄ
Składniki na ok. 12 szaszłyków
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
-
2 młode cebule
-
sok z 1 cytryny
-
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
MARYNATA:
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
-
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- chili
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy
- W dużej misce zmieszać wszystkie składniki marynaty.
- Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszać.
- Cebulę pokroić na ćwiartki.
- Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu).
- W miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem i pod koniec
grillowania skropić nim szaszłyki.
Warto pamiętać, że kurkuma farbuje i jeśli chce się uniknąć zżółknięcia paznokci (po nadziewaniu składników szaszłyka wysmarowanych m.in.kurkumą), należy założyć gumowe rękawiczki.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz