środa, 24 czerwca 2015

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CUKINIĄ

Składniki na ok. 12 szaszłyków
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 młode cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

    MARYNATA:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • chili
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  1. W dużej misce zmieszać wszystkie składniki marynaty.
  2. Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszać.
  3. Cebulę pokroić na ćwiartki.
  4. Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu). 
  5. W miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem i pod koniec grillowania skropić nim szaszłyki.

    Warto pamiętać, że kurkuma farbuje i jeśli chce się uniknąć zżółknięcia paznokci (po nadziewaniu składników szaszłyka wysmarowanych m.in.kurkumą), należy założyć gumowe rękawiczki.

    Inspiracja: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz