PASTA
- pół mango
- 2 łyżki szczypiorku
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej kolendry
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki mascarpone lub gęstej śmietany
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- 2 piersi indyka
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pół mango
- pół papryki
- mix sałat
- CIASTO: W misce wymieszać wszystkie składniki i ugniatać przez około 5
minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na
kilka minut, aby odpoczęło.
Następnie podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować kulę, rozpłaszczyć dłonią i jak najcieniej rozwałkować na koło o średnicy ciut większej niż średnica patelni (tortille skurczą się w trakcie smażenia). Smażyć na suchej, gorącej patelni niecałą minutę z jednej strony, z drugiej około 30 sekund (powinna miejscami lekko się zrumienić). Na tortilli mogą tworzyć się bąble. Jeśli zbyt długo pozostanie na patelni obeschnie, będzie krucha i nie da się jej zwijać. - PASTA: Wszystkie składniki zmiksować.
- NADZIENIE: Umytego indyka pokroić na wąskie plastry, obtoczyć w przyprawach i smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż uzyska złoty kolor.
- Tortille posmarować z jednej strony pastą, następnie rozłożyć garść świeżych listków sałat, usmażonego indyka, pokrojone na kawałki mango i paprykę. Zwinąć tortillę jak najciaśniej.
Inspiracje: Vegazone i Makecookingeasier
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz