wtorek, 28 lipca 2015

TORTILLA Z INDYKIEM I MANGO

CIASTO (4 sztuki)
  • szklanka mąki pszennej
  • 80 ml gorącej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
PASTA
  • pół mango
  • 2 łyżki szczypiorku
  • garść świeżej bazylii 
  • garść świeżej kolendry
  • sok z połowy limonki 
  • 2 łyżki mascarpone lub gęstej śmietany
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
NADZIENIE
  • 2 piersi indyka
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz 
  • pół mango
  • pół papryki
  • mix sałat 
  1. CIASTO: W misce wymieszać wszystkie składniki i ugniatać przez około 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło.
    Następnie podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować kulę, rozpłaszczyć dłonią i jak najcieniej rozwałkować na koło o średnicy ciut większej niż średnica patelni (tortille skurczą się w trakcie smażenia). Smażyć na suchej, gorącej patelni niecałą minutę z jednej strony, z drugiej około 30 sekund (powinna miejscami lekko się zrumienić).
    Na tortilli mogą tworzyć się bąble. Jeśli zbyt długo pozostanie na patelni obeschnie, będzie krucha i nie da się jej zwijać.
  2. PASTA: Wszystkie składniki zmiksować.
  3. NADZIENIE: Umytego indyka pokroić na wąskie plastry, obtoczyć w przyprawach i smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż uzyska złoty kolor.
  4. Tortille posmarować z jednej strony pastą, następnie rozłożyć garść świeżych listków sałat, usmażonego indyka, pokrojone na kawałki mango i paprykę. Zwinąć tortillę jak najciaśniej.

    Inspiracje: Vegazone i Makecookingeasier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz