ZAPIEKANKA WARZYWNA W SOSIE POROWYM
- pół kalafiora
- pół brokuła
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 pomidory
SOS POROWY:
- duży por (biała i jasno-zielona część)
- oliwa (lub masło)
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki startego parmezanu
- po łyżeczce suszonego estragonu i oregano
- sól i pieprz
- Kalafiora, brokuła i ziemniaki lekko ugotować. Ziemniaki pokroić w grube plastry, kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki.
- Pora pokroić
w półtalarki i zeszklić na oliwie (lub maśle). Dodać mąkę, zalać mlekiem, wcisnąć czosnek i dokładnie wymieszać. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać prawie cały parmezan (trochę zostawić na wierzch zapiekanki). Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
- W naczyniu żaroodpornym układać warzywa warstwowo
(od dołu: ziemniaki, brokuł i kalafior, pomidory), zalać sosem i posypać parmezanem. Piec ok.20 w 180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz