piątek, 31 lipca 2015

ZAPIEKANKA WARZYWNA W SOSIE POROWYM

  • pół kalafiora
  • pół brokuła
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 pomidory

    SOS POROWY:
  • duży por (biała i jasno-zielona część)
  • oliwa (lub masło)
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki startego parmezanu
  • po łyżeczce suszonego estragonu i oregano 
  • sól i pieprz
  1. Kalafiora, brokuła i ziemniaki lekko ugotować. Ziemniaki pokroić w grube plastry, kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki.
  2. Pora pokroić w półtalarki i zeszklić na oliwie (lub maśle). Dodać mąkę, zalać mlekiem, wcisnąć czosnek i dokładnie wymieszać. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać prawie cały parmezan (trochę zostawić na wierzch zapiekanki). Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. 
  4. W naczyniu żaroodpornym układać warzywa warstwowo (od dołu: ziemniaki, brokuł i kalafior, pomidory), zalać sosem i posypać parmezanem. Piec ok.20 w 180 st.C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz