- pół szklanki kaszy manny błyskawicznej
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego
- 1 jajo kurze lub 3 jaja przepiórcze
- łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta kurkumy
- gruszka, banan lub jabłko
- Kaszę zalać wodą lub mlekiem roślinnym, odstawić na 15-20 minut aby spęczniała.
- Owoce obrać i pokroić w plasterki.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Placuszki smażyć na suchej patelni.
PLACUSZKI JAGLANO-KOKOSOWE
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- żółtko
- jabłko
- Jabłko zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Dodać mąki i żółtko, zmieszać.
- Jeśli jabłko było soczyste, to masa powinna być wystarczająco mokra. Jeśli jednak jest za sucha, dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego.
- Jabłko można zastąpić każdym innym owocem lub warzywem.
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 jaja przepiórcze
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta kurkumy
- woda
Inspiracja: smakoterapia.blogspot.com
PLACUSZKI Z PIETRUSZKI
- 2 korzenie pietruszki
- 2 jaja przepiórcze
- 5 łyżek mąki
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- koperek
- Pietruszkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
- Dodać jajko, mąkę, jogurt, oliwę i koperek. Wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste – dodać dodatkową łyżkę jogurtu.
- Smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu.
PLACUSZKI WARZYWNE
- kawałek korzenia pietruszki
- kawałek marchewki
- kawałek ziemniaka lub brokuła
- 2-3 łyżki mąki ryżowej
- 2 jaja przepiórcze
- łyżeczka oliwy z oliwek
- Ugotowane (bez soli!) warzywa rozgnieść widelcem.
- Dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie zmieszać.
- Placuszki smażyć na suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz