KECZUP BUŁGARSKI
- 4 kg pomidorów
- 3 marchewki
- 3-4 małe cebule
- 2 jabłka
- pół łyżeczka kminku
- pół łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka pieprz
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru
- sól
- Obrane i pokrojone cebule podsmażyć w dużym garnku na odrobinie oleju. Z pomidorów zdjąć skórki i przepołowić, marchew obrać i pokroić. Wszystko zmieszać i dusić, aż marchew zmięknie. Potem zmiksować.
- Dodać wszystkie przyprawy, sól oraz pieprz i wymieszać. Gotować, aż keczup utraci około 1/2 swojej objętości (około 2h) i uzyska pożądaną gęstość.
- Przetrzeć keczup przez sito
usuwając pestki i przyprawy. Można wcześniej zmiksować, wtedy przecieranie będzie szło sprawniej.
- Następnie
gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, i dokładnie
zakręcić. Słoiki obrócić do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.
Inspiracja: Wegan Nerd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz