środa, 26 listopada 2014

KECZUP BUŁGARSKI

  • 4 kg pomidorów
  • 3 marchewki
  • 3-4 małe cebule
  • 2 jabłka
  • pół łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól
  1. Obrane i pokrojone cebule podsmażyć w dużym garnku na odrobinie oleju. Z pomidorów zdjąć skórki i przepołowić, marchew obrać i pokroić. Wszystko zmieszać i dusić, aż marchew zmięknie. Potem zmiksować.
  2. Dodać wszystkie przyprawy, sól oraz pieprz i wymieszać. Gotować, aż keczup utraci około 1/2 swojej objętości (około 2h) i uzyska pożądaną gęstość.
  3. Przetrzeć keczup przez sito usuwając pestki i przyprawy. Można wcześniej zmiksować, wtedy przecieranie będzie szło sprawniej.
  4. Następnie gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, i dokładnie zakręcić. Słoiki obrócić do góry dnem i odstawiać do wystygnięcia.

    Inspiracja: Wegan Nerd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz