środa, 26 listopada 2014

KASZE

KASZA JAGLANA
Przed gotowaniem kaszę jaglaną uprażyć w garnku, do czasu aż się poczuje orzechowy zapach.
Później kaszę wypłukać wrzątkiem, potem przeleć zimną wodą. Następnie kaszę przełożyć do wrzącej wody (na szklankę kaszy dać 1,5 szklanki wody) i gotować do 15minut na bardzo małym ogniu.
Podczas gotowania kaszy nie mieszać.


KASZA PĘCZAK
Przed gotowaniem wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Następnie wrzucić do wrzącej, lekko słonej wody z łyżeczką masła (na jedną szklankę kaszy dać 2 szklanki wody gdy ma być ugotowana na sypko lub 3 szklanki jeśli ma być na półsypko). Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30-45 min. Podczas gotowania kaszy nie mieszać! Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.
 

KASZA GRYCZANA
Przed gotowaniem wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Następnie wrzucić do wrzącej, lekko słonej wody (na 1 szklankę kaszy dać 2 szklanki wody). Gotować pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. Podczas gotowania kaszy nie mieszać. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.

KOSMA RYŻOWA (QUINOA)

Przed gotowaniem przelać kaszę w gorącą wodą. Następnie gotować w proporcji 1:2 (na 1 szklankę kaszy dać 2 szklanki wody) około 25 minut. Podczas gotowania kaszy nie mieszać. Posolić pod koniec gotowania. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę i kiedy z ziaren wyłaniają się białe"sprężynki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz