czwartek, 27 listopada 2014

PASZTET WARZYWNY Z ORZECHAMI LASKOWYMI

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 100 ml oleju
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół  łyżeczki tymianku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  1. Pora pokroić na cienkie talarki i zeszklić z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Potem zioła wyrzucić.
  2. Posiekać marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Dodać do porów i dusić.
  3. Miękkie warzywa dodać do ugotowanej kaszy jaglanej, orzechów, oleju i przypraw. Zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  
  4. Przełożyć do foremki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
    Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
    Inspiracja: Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz