PASZTET WARZYWNY Z ORZECHAMI LASKOWYMI
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 100 ml oleju
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por, tylko biała część
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki tymianku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- Pora pokroić na cienkie talarki i zeszklić z dodatkiem
liści laurowych i ziela angielskiego. Potem zioła wyrzucić.
- Posiekać marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Dodać
do porów i dusić.
- Miękkie warzywa dodać do ugotowanej kaszy jaglanej, orzechów, oleju i
przypraw. Zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przełożyć do foremki i piec przez 30 - 45 minut
w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano
kroić.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz