czwartek, 27 listopada 2014

PASZTET Z FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW

  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 7 suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (jaś)
  • 1 łyżka zalewy z pomidorów
  • szczypta utartej skórki z limonki
  • łyżka świeżego tymianku 
  • łyżka świeżego oregano
  • 5-6 igieł świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  •  sól i pieprz
  1. Marchew, pora, cebulę, czosnek pokroić na drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i igiełkami rozmarynu. Dodając szczyptę soli.
  2. Fasolę, ryż, pieprz i oliwę zmiksować na jednolitą masę. Dodać podsmażone warzywa, pokrojone na drobno suszone pomidory, szczyptę utartej skórki z limonki, pokrojony tymianek i oregano bez łodyżek i wszystko razem wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki.
  4. Wstawić do nagrzanego na 220 stopni pieca na około 40 minut.
  5. Wystudzić przed podaniem.

    Inspiracja:
    Qmam Kasze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz