PASZTET Z FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cebula
- 7 suszonych pomidorów w zalewie
- 2
ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (jaś)
- 1 łyżka zalewy z pomidorów
- szczypta utartej skórki z limonki
- łyżka świeżego tymianku
- łyżka świeżego oregano
- 5-6 igieł świeżego rozmarynu
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
-
Marchew,
pora, cebulę, czosnek pokroić na drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnię z
odrobiną oliwy i igiełkami rozmarynu. Dodając szczyptę
soli.
-
Fasolę, ryż, pieprz
i oliwę zmiksować na jednolitą masę. Dodać podsmażone warzywa, pokrojone na drobno suszone pomidory, szczyptę utartej
skórki z limonki, pokrojony tymianek i oregano bez łodyżek i wszystko razem
wymieszać.
-
Gotową masę przełożyć do foremki.
-
Wstawić do
nagrzanego na 220 stopni pieca na około 40 minut.
- Wystudzić przed podaniem.
Inspiracja: Qmam Kasze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz