niedziela, 12 lipca 2015

TARTA Z BORÓWKAMI I MORELAMI

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

    KREM:
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżka oleju
  • sok z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • borówki i morele (lub inne sezonowe owoce).
  1. Zmieszać ze sobą składniki na spód ciasta. Przełożyć ciasto do formy, zostawiając trochę do posypania na wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 170 st.C i podpiekać przez 10-15 minut (do zarumienienia ciasta).
  2. Krem: kaszę podgotować z mlekiem i cukrem, aż zmięknie. Następnie dodać sól, olej, skórkę i sok z cytryny.
  3. Krem przełożyć na spód ciasta, a na wierzch wysypać borówki i morele.
  4. Ciasto wstawić do piekarnika na 30 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz