TARTA Z BORÓWKAMI I MORELAMI
- 100 g mąki orkiszowej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
KREM:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- łyżka oleju
- sok z cytryny
- otarta skórka z cytryny
- szczypta soli
- borówki i morele (lub inne sezonowe owoce).
- Zmieszać ze sobą składniki na spód ciasta. Przełożyć ciasto do formy, zostawiając trochę do posypania na wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 170 st.C i podpiekać przez 10-15 minut (do zarumienienia ciasta).
- Krem: kaszę podgotować z mlekiem i cukrem, aż zmięknie. Następnie dodać sól, olej, skórkę i sok z cytryny.
- Krem przełożyć na spód ciasta, a na wierzch wysypać borówki i morele.
- Ciasto wstawić do piekarnika na 30 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz