niedziela, 14 grudnia 2014

PRALINKI PIERNIKOWE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki daktyli,
  • pół łyżeczki przyprawy piernikowej
  • pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli morskiej
  • ewentualnie orzechy do obtoczenia
  1. Orzechy laskowe zmielić na grubą mąkę.
  2. Daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie, odcedzić i odcisnąć z wody, dodać do orzechów razem z przyprawą piernikową, skórką pomarańczową i solą morską. Wszystko zmielić na kleistą masę.
  3. Lekko wilgotnymi rękoma formować kuleczki z masy, można obtoczyć je w orzechach lub kakao. Przechowywać w lodówce do miesiąca.
Inspiracja: Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz