wtorek, 26 maja 2015

PLACEK Z RABARBAREM I MIGDAŁAMI

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3-4 pocięte łodygi rabarbaru
  • migdały w płatkach i cukier puder do posypania po wierzchu
  1. W szklance połączyć mleko i ocet. Odstawić na 10 minut, aż mleko się zetnie.
  2. W mikserze utrzeć cukier z olejem i wanilią.
  3. Miksując na małych obrotach dodać mleko z octem, następnie powoli dodawać część mąki, potem  kolejną część i na koniec całą resztę wraz z proszkiem, sodą i solą. Miksować bardzo krótko, tylko do czasu, kiedy składniki się połączą i znikną grudki.
  4. Ciasto przelać do foremki, ułożyć rabarbar, posypać migdałami i wstawić do rozgrzanego do 175st.C piekarnika. Piec ok.40 minut lub do czasu, aż wbity patyczek będzie suchy. Placek przestudzić i obsypać cukrem pudrem.

    Inspiracja:
    Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz