PLACEK Z RABARBAREM I MIGDAŁAMI
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 3-4 pocięte łodygi rabarbaru
-
migdały w płatkach i cukier puder do posypania po wierzchu
- W szklance połączyć mleko i
ocet. Odstawić na 10 minut, aż mleko się zetnie.
- W mikserze utrzeć cukier z olejem i wanilią.
- Miksując na małych obrotach dodać mleko z octem, następnie powoli dodawać część mąki, potem
kolejną część i na koniec całą resztę wraz z proszkiem, sodą i solą. Miksować bardzo krótko, tylko do czasu, kiedy składniki się połączą i znikną grudki.
- Ciasto przelać do foremki, ułożyć rabarbar, posypać migdałami i wstawić do rozgrzanego do 175st.C piekarnika. Piec ok.40 minut lub
do czasu, aż wbity patyczek będzie suchy. Placek przestudzić i
obsypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz