piątek, 29 maja 2015

KRUPNIK

  • szyja indycza
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2-3 suszone grzybki
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 małe pietruszki, seler, por
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól
  1. Umytą szyjkę zagotować w wodzie (ok.3 l). Dodać grzybki, liście laurowe i ziele.
  2. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i włoszczyznę (pietruszkę i jedną marchewkę pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce).
  3. Dodać przepłukaną w zimnej wodzie kaszę. I sól.
  4. Gotować ok. pół godziny, aż zmiękną warzywa i kasza.
  5. Podawać z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz