PĘCZAK Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ
Składniki na dwie duże porcje:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- pół cebuli
- jasnozielona i biała część pora
- pęczek botwinki
- 300 ml bulionu
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa
- sól i pieprz
- Pokrojony w kosteczkę
filet z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do garnka i dokładnie obsmażyć.
- Dodać pokrojoną cebulę i pora. Po chwili dodać suszony tymianek i smażyć, aż cebula się zeszkli.
- Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki
botwinki (liście i łodyżki zachować na koniec) i wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Po chwili dodać opłukaną kaszę.
- Całość gotować pod przykryciem przez 20-25 minut. Po tym
czasie dodać posiekane liście i łodyżki botwinki, wymieszać,
przykryć i gotować kolejne 5 minut.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz