wtorek, 26 maja 2015

PĘCZAK Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ

Składniki na dwie duże porcje:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • pół cebuli
  • jasnozielona i biała część pora
  • pęczek botwinki
  • 300 ml bulionu
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  1. Pokrojony w kosteczkę filet z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do garnka i dokładnie obsmażyć.
  2. Dodać pokrojoną cebulę i pora. Po chwili dodać suszony tymianek i smażyć, aż cebula się zeszkli.
  3. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki botwinki (liście i łodyżki zachować na koniec) i wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
  4. Po chwili dodać opłukaną kaszę.
  5. Całość gotować pod przykryciem przez 20-25 minut. Po tym czasie dodać posiekane liście i łodyżki botwinki, wymieszać, przykryć i gotować kolejne 5 minut.

    Inspiracja: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz