wtorek, 16 grudnia 2014

GROCHÓWKA

  • 2 szklanki żółtego grochu w połówkach
  • ok. 300 g żeberek wieprzowych
  • boczek wędzony
  • 200 g kiełbasy
  • ok. 2l wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • kilka ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, płaska łyżka majeranku
  1. Groch dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, aż woda będzie klarowna. Zalać świeżą zimną wodą i namaczać przez godzinę.
  2. Do garnka wkładamy kości i gotujemy około 20 minut. Zbieramy szum.
  3. Wrzucamy groch, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości grochu.
  4. Następnie dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. 
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę, na koniec dodajemy na chwilę czosnek. Całą zawartość patelni przekładamy do zupy.
  7. Kiedy uzyskamy pożądaną miękkość warzyw, przyprawiamy zupę majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz