GROCHÓWKA
- 2 szklanki żółtego grochu w połówkach
- ok. 300 g żeberek wieprzowych
- boczek wędzony
- 200 g kiełbasy
- ok. 2l wody
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- kilka ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, płaska łyżka majeranku
- Groch dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, aż woda będzie klarowna. Zalać świeżą zimną wodą i namaczać przez godzinę.
- Do garnka wkładamy kości i
gotujemy około 20 minut. Zbieramy szum.
- Wrzucamy groch, liście
laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości grochu.
- Następnie dodajemy drobno
pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.
- Przyprawiamy solą i
pieprzem.
- Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę, na koniec dodajemy na chwilę czosnek. Całą zawartość patelni
przekładamy do zupy.
- Kiedy uzyskamy pożądaną miękkość warzyw, przyprawiamy zupę majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz