MUSZLE Z ŁOSOSIEM, POREM I SERKIEM MASCARPONE
Porcja dla 4 osób:
- 500 g muszli makaronowych (duże opakowanie)
- 500 g łososia
- 200 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremowej 36%
- por (biała i jasno-zielona część)
-
masło
-
oliwa
-
1 czubata łyżeczka suszonego estragonu
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
-
2 łyżki listków świeżej mięty
- gałązka świeżego rozmarynu
-
1 cytryna
- sól i pieprz
- Muszle ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić, zlać zimną wodą i rozdzielając wyłożyć na talerz.
- Umytego pora pokroić w półtalarki. Zeszklić na maśle, doprawić solą, pieprzem,
estragonem i oregano.
- Dodać pokrojonego w kostkę
łososia i wszystko razem lekko podsmażyć.
- Odstawić patelnię z ognia. Dodać śmietanę, serek, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i rozmaryn. Dokładnie wymieszać.
- Do muszli wkładać nadzienie i układać w żaroodpornym, naoliwionym naczyniu.
- Wstawić do rozgrzanego na 190 st.C piekarnika i zapiekać przez 15 minut.
Podawać skrapiając resztą cytryny.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz