środa, 22 lipca 2015

MUSZLE Z ŁOSOSIEM, POREM I SERKIEM MASCARPONE

Porcja dla 4 osób:
  • 500 g muszli makaronowych (duże opakowanie)
  • 500 g łososia
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremowej 36%
  • por (biała i jasno-zielona część)
  • masło
  • oliwa
  • 1 czubata łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki listków świeżej mięty
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz
  1. Muszle ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić, zlać zimną wodą i rozdzielając wyłożyć na talerz.
  2. Umytego pora pokroić w półtalarki. Zeszklić na maśle, doprawić solą, pieprzem, estragonem i oregano.
  3. Dodać pokrojonego w kostkę łososia i wszystko razem lekko podsmażyć.
  4. Odstawić patelnię z ognia. Dodać śmietanę, serek, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i rozmaryn. Dokładnie wymieszać.
  5. Do muszli wkładać nadzienie i układać w żaroodpornym, naoliwionym naczyniu.
  6. Wstawić do rozgrzanego na 190 st.C piekarnika i zapiekać przez 15 minut. Podawać skrapiając resztą cytryny.

Inspiracja:
Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz