środa, 22 lipca 2015

SERNIK Z JAGODAMI

  • 300 g jagód

    SPÓD
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g zimnego masła
  • 1/2 jajka (ew. 2 jaja przepiórcze)

    MASA SEROWA
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (ew.mascarpone)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 cukier wanilinowy (lub wanilia z laski)
  • 1 jajko (ew. 3 jaja przepiórcze)
  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę oraz pokrojone w kostkę masło. Całość utrzeć aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i zagnieść składniki w jednolite ciasto.
  3. Wylepić nim spód i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. 
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez 15-20 minut.
  5. Do miski włożyć twaróg, ricottę, cukier, budyń oraz wanilię i zmieszać całość na gładką masę. Następnie dodać jajko i znów wymieszać.

 
  6. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypać 250 g jagód. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. 
  7. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i całość posypać resztą świeżych jagód.

    Inspiracja: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz