SERNIK Z JAGODAMI

-
300 g jagód
SPÓD
-
100 g mąki
-
2 łyżki cukru
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
60 g zimnego masła
-
1/2 jajka (ew. 2 jaja przepiórcze)
MASA SEROWA
-
500 g twarogu sernikowego
-
250 g ricotty (ew.mascarpone)
-
2/3 szklanki cukru
-
1 budyń śmietankowy bez cukru
-
1 cukier wanilinowy (lub wanilia z laski)
-
1 jajko (ew. 3 jaja przepiórcze)
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę oraz pokrojone w kostkę masło. Całość utrzeć aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i
zagnieść składniki w jednolite ciasto.
- Wylepić nim spód i wstawić do lodówki na ok. 15 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez 15-20 minut.
- Do miski włożyć twaróg, ricottę, cukier, budyń oraz
wanilię i zmieszać całość na gładką masę. Następnie dodać jajko i znów wymieszać.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a na wierzchu, równomiernie po
całej powierzchni rozsypać 250 g jagód. Wstawić do piekarnika i piec
przez 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i całość posypać resztą świeżych jagód.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz