wtorek, 9 grudnia 2014

PIERNIK JAGLANY

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 70 ml oleju
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  1. Kaszę, jajka, olej, cukier, mleko, kakao, przyprawę piernikową i sodę zmiksować na gładką masę. 
  2. Dodać skórkę pomarańczową, i posiekane orzechy, wymieszać. 
  3. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 35 minut.

Inspiracja:
Lawendowy Dom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz