PIERNIK JAGLANY
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 70 ml oleju
- 4 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki mleka
- pół szklanki gorzkiego kakao
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- Kaszę, jajka, olej, cukier, mleko, kakao, przyprawę piernikową i
sodę zmiksować na gładką masę.
- Dodać skórkę pomarańczową, i posiekane
orzechy, wymieszać.
- Foremkę do ciasta
wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać wierzch. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 35 minut.
Inspiracja: Lawendowy Dom
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz