wtorek, 9 grudnia 2014

PASZTET SOCZEWICOWY Z ŻURAWINĄ

  • 2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  1. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i goździków. 
  2. Zioła wyrzucić, cebulę z resztą składników zmiksować na gładką masę. 
  3. Dodać żurawinę i wmieszać z masą.
  4. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.


    Inspiracja:
    Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz