PASZTET SOCZEWICOWY Z ŻURAWINĄ
- 2 szklanki
ugotowanej brązowej soczewicy
- 1 szklanka
ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 ml
oleju
- 2 cebule
- 4 łyżki
suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki
sosu sojowego
- 2 liście
laurowe
- 2 ziarna
ziela angielskiego
- 2 goździki
- 3/4
łyżeczki majeranku
- 1/2
łyżeczki cząbru
- 1/4
łyżeczki lubczyku
- szczypta
gałki muszkatołowej
- sól i
czarny pieprz
- kilka
łyżek oleju do smażenia
- Pokrojoną
w kostkę cebulę zeszklić z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i
goździków.
- Zioła
wyrzucić, cebulę z resztą składników zmiksować na gładką masę.
- Dodać
żurawinę i wmieszać z masą.
- Masę
przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut
w 180 stopniach. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć
pasztet z formy i podawać.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz