ZUPA TAJSKA
- podwójna pierś z kurczaka
- 300 ml mleczka kokosowego
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- papryczka chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki curry zielonego
- 1 ząbek czosnku
-
pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
-
pół łyżeczki kolendry mielonej
-
1 łyżka masła
- Pierś
z kurczaka pokroić w małą kostkę.
- W garnku rozpuścić masło i
podsmażyć mięso.
- Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną cebulę, chilli,
przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmażać.
- Po 2 -3 minutach dodać
pokrojoną w paski paprykę i marchewkę. Podsmażać.
- Dodać
bulion warzywny, mleczko kokosowe i sos sojowy oraz pozostałe przyprawy.
- Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
- Makaron
przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Rozłożyć na 4 miseczki, zalać gorącą
zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz