niedziela, 14 grudnia 2014

ZUPA TAJSKA

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki curry zielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 łyżka masła
  1. Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę. 
  2. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć mięso. 
  3. Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną cebulę, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmażać. 
  4. Po 2 -3 minutach dodać pokrojoną w paski paprykę i marchewkę. Podsmażać.
  5. Dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe i sos sojowy oraz pozostałe przyprawy.
  6. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. 
  7. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. 
  8. Rozłożyć na 4 miseczki, zalać gorącą zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz