PASZTET WARZYWNY
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 laski selera
naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 gałązka świeżego
tymianku
- 1 gałązka świeżego
rozmarynu
- pół łyżki brązowego
cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół szklanki uprażonych
pestek dyni
- 3/4 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki koncentratu
pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól i czarny pieprz
- Pokrojoną cebulę
podsmażyć w garnku razem z pieprzem, zielem angielskim, świeżym tymiankiem i rozmarynem.
- Obraną marchew i
pietruszkę pokroić w grube plastry, seler pokroić w paseczki, a czosnek
posiekać. Warzywa dodać do podsmażonej cebulki i dusić do czasu, aż będą miękkie (30-40 minut). Nie mieszać zbyt często, aby dobrze
się podsmażyły.
- Do przysmażonych warzyw
dodać cukier oraz sos sojowy, zwiększyć ogień i smażyć do czasu aż będą bardzo miękkie.
- Do warzyw dodać kaszę jaglaną, olej, koncentrat, tymianek, kolendrę, sól i pieprz. Wszystko zmielić.
- Dodać uprażone i zmielone pestki dyni, wymieszać.
- Blachę do pieczenia
wyłożyć papierem i wylać do niej masę. Piec w 200 st.C, ok. 50 minut, do czasu, aż delikatnie się
zarumieni.
- Po tym
czasie wyciągnąć pasztet z piekarnika, studzić całą noc, a rano wyjąć z foremki
i kroić.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz