piątek, 12 grudnia 2014

PASZTET WARZYWNY

  •  2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • pół łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół szklanki uprażonych pestek dyni
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i czarny pieprz
  1. Pokrojoną cebulę podsmażyć w garnku razem z pieprzem, zielem angielskim, świeżym tymiankiem i rozmarynem.
  2. Obraną marchew i pietruszkę pokroić w grube plastry, seler pokroić w paseczki, a czosnek posiekać. Warzywa dodać do podsmażonej cebulki i dusić do czasu, aż będą miękkie (30-40 minut). Nie mieszać zbyt często, aby dobrze się podsmażyły.
  3. Do przysmażonych warzyw dodać cukier oraz sos sojowy, zwiększyć ogień i smażyć do czasu aż będą bardzo miękkie.
  4. Do warzyw dodać kaszę jaglaną, olej, koncentrat, tymianek, kolendrę, sól i pieprz. Wszystko zmielić.
  5. Dodać uprażone i zmielone pestki dyni, wymieszać.
  6. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać do niej masę. Piec w 200 st.C, ok. 50 minut, do czasu, aż delikatnie się zarumieni.
  7. Po tym czasie wyciągnąć pasztet z piekarnika, studzić całą noc, a rano wyjąć z foremki i kroić.

    Inspiracja:
    Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz