piątek, 12 grudnia 2014

CIASTKA PRALINKOWE Z KASZY JAGLANEJ

Warstwa jasna: 
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 l mleka plus dwie łyżki
  • 25 dkg twarogu
  • 4-5 łyżek cukru
Warstwa ciemna:  
  • 25-30 dag piernika lub innego ciasta, nawet jasnego, wystarczy wtedy dodać łyżkę kakao
  • dwie, trzy łyżki powideł lub dżemu 
Ponadto:
  • śliwki kalifornijskie (można też użyć orzechów laskowych)
  • szklanka siekanych orzechów do obtoczenia kulek
  1. Kaszę podprażyć, przepłukać wrzątkiem, zalać mlekiem i gotować, aż będzie miękka (ok. 20 minut). Jeśli szybko wchłonie mleko, dodać nieco gorącej wody. Odstawić do ostudzenia.
  2. Biały ser rozkruszyć do miski z kaszą, dodać dwie łyżki mleka, cukier i zmiksować całość na gładki krem. Spróbować, jeśli jest za mało słodka, dodać więcej cukru. Jeśli masa jest bardzo gęsta i trudno ją zmiksować, dodać łyżkę mleka.
  3. Piernik lub inne ciasto drobno pokruszyć, dodać dżem lub powidła, zmiksować na gładką, gęstą masę.
  4. Z ciemnej warstwy formować niewielkie placuszki, ułożyć na każdym śliwkę lub orzech, zlepić, utoczyć kulki. Każdą okleić jasną masą. Uformować w miarę równe kulki, otoczyć je w posiekanych orzechach. Odstawić do lodówki do stężenia.

    Inspiracja: Niebo na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz