CIASTKA PRALINKOWE Z KASZY JAGLANEJ
Warstwa jasna:
-
3/4 szklanki kaszy jaglanej
-
3/4 l mleka plus dwie łyżki
-
25 dkg twarogu
-
4-5 łyżek cukru
Warstwa ciemna:
- 25-30 dag piernika lub innego ciasta, nawet jasnego, wystarczy wtedy dodać łyżkę kakao
-
dwie, trzy łyżki powideł lub dżemu
Ponadto:
-
śliwki kalifornijskie (można też użyć orzechów laskowych)
-
szklanka siekanych orzechów do obtoczenia kulek
- Kaszę podprażyć, przepłukać
wrzątkiem, zalać mlekiem
i gotować, aż będzie miękka (ok. 20 minut). Jeśli szybko
wchłonie mleko, dodać nieco gorącej wody. Odstawić do ostudzenia.
- Biały
ser rozkruszyć do miski z kaszą, dodać dwie łyżki mleka, cukier i
zmiksować całość na gładki krem. Spróbować, jeśli jest za mało słodka,
dodać więcej cukru. Jeśli masa jest bardzo gęsta i trudno ją zmiksować,
dodać łyżkę mleka.
- Piernik lub inne ciasto drobno pokruszyć, dodać dżem
lub powidła, zmiksować na
gładką, gęstą masę.
- Z ciemnej warstwy formować niewielkie placuszki, ułożyć na
każdym śliwkę lub orzech, zlepić, utoczyć kulki. Każdą okleić jasną masą. Uformować w miarę równe
kulki, otoczyć je w posiekanych orzechach. Odstawić do lodówki do
stężenia.
Inspiracja: Niebo na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz